LÜBNAN CEMAATUL İSLAMİYYE YETKİLİSİ GÜNDEME DAİR KONUŞTU


İRAN ANALİZ / İhvanul Müslimin (Müslüman Kardeşler) Lübnan kolu olan Cemaatül İslamiyye liderlerinden İmad el-Hut Şii Hizbullah örgütü militanlarının Suriye’de öldürülmesi ile ilgili demeç verdi. Şark Radyosuna konuşan el-Hut Suriye’de öldürülen militanlarının “cihad görevi” için bulunduğu yönünde açıklama yapan Hizbullah’ın bu dediklerinin daha fazla tavzihata ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Demecinde el-Hut, Hizb ve İran’ın açık bir şekilde Esed rejiminin savaşını ya kendi savaşları olarak gördüklerini ya da buna katıldıklarını sözlerine ekledi.

eş-Şark radyosuna konuşan Lübnan İhvan liderlerinden el-Hut Suriye ile Türkiye arasındaki gelişmelere de değindi. Esed’in daah öncesinde eğer tehlike hissederlerse tüm bölgeyi ateşe vereceklerini söylediğini ifade eden el-Hut: “Şimdi Özgür Suriye Ordusunun her geçen gün ilerlemesi nedeniyle Esed’in bu tehlikeyi hissettiği görülmektedir. Bu nedenle de Suriye’nin çevresini çatışmaya katmak istiyor. Ancak böylesi bir yolun, ateşle oynamak olduğunu, Suriye’deki iktidarında varlığının sona erdiği tarih olarak belirlendiğini düşünüyorum.” dedi.

Lübnan’ın konumu ve siyasilerle ilgili de konuşan el-Hut, Hizbullah öncülüğündeki 8 Mart Cephesinin Esed rejimini savunanlara, silahlı kişilerin gönderilmesine destek verecek bir hükümet kurduklarını söyledi. Bunun da yalanlarını ortaya çıkardığını belirten el-Hut, oysa Suriye halkına yardım etmek isteyenlerin imkanları bulunmadığını, bu halkın yaşadığı sıkıntıların hafifletilmesi için mültecilere ev sahipliği yapılması şartlarının da çok zor olduğunu ifade etti.

Seçim meselesine de değinen el-Hut: “Kısa bir zaman diliminde seçimler kanunu insaflı, adil ve tatmin edici bir başarı sağlamayacaktır. Vakit çok dar ve seçim hesapları ise zirve noktasında. Hükümete düşen şu andan başlamak üzere en az altı ay öncesinden seçim kanunu projesini başlatmasıdır.” diyerek yapılan yanlışlığa işaret etti.

Konuyla ilgili teknik ve kamuoyundaki beklentilere değinen el-Hut “Cemaatül İslamiyye”nin konumuna dair de konuştu. Cemaatin, nisbilik temelinde bir tutum aldığını Lübnan’ın tek bir seçim dairesinde olmasını istediklerini; ancak devletin dışında (Hizbullah gibi) silahın varlığı ve yaygınlığı nedeniyle bunların nisbi seçimlere izin vermediğini belirtti.

Muhalif güçler arasında seçim kanuna dair herhangi bir ihtilaf olup olmadığı sorusuna cevap veren el-Hut: “Taraflar arasında devlet dairelerinin küçültülmesi hususunda kanunda ittifak var. Ancak bunun beş vekil mi, dört vekil mi veya daha fazlası mı olacağı gibi hususlar ise tartışılıyor.” şeklinde konuştu. Yine muhalefetin çoğunluk rejimi ve beraberinde küçültülmüş daireler noktasında hemfikir olduklarını sözlerine ekledi.

Etiketlendi:, , , , , , , , ,

Yorum bırakın

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

Derin İstihbarat

strateji, güvenlik, araştırma, istihbarat, komplo teorileri, mizah, teknoloji, mk ultra, nwo

İSTİHBARAT

Şifresiz Yayın!