Halep’in büyüleyici taş mimarisi /// @siring


Ortadoğu’nun taş işçiliğinde önde gelen şehri Halep görenleri büyülüyor.

Türkiye’nin Suriye ile vize zorunluluğunu ortadan kaldırması, son dönemde ticaret ile öne çıkan ülkenin turistik güzelliklerini tanıtmasında büyük bir katkı sağlayacak gibi. Burada en önemli föktör ise Orta Doğu’nun taş işçiliği konusunda önde gelen kenti olarak ün yapan Halep.

Halep’in taş ocaklarından çıkarılan ve sarı taş veya Halep taşı olarak bilinen taşlar ile yaratılan bina ve süslemeler kente büyüleyici bir görüntü kazandırıyor. Kentin ev ve kamu binalarında rastlanan süslemeler Halep’e taş ustalarının elinden çıkmış bir görüntü kazandırıyor.

Hem Batı hem de Doğu mimarisinin özelliklerini içeren Halep evleri, Doğu’nun ana sembollerinden olan kubbeler ile antik Batı uygarlıklarının temel yapısı sütunlar dahil olmak üzere mimari de karma bir kültür görüntüsü ortaya koyuyor.

Sadece süslemelerde değil, binaların inşa sürecinde de kullanılan Halep taşı, Doğu’nun önde gelen motifleri hilal, yıldızlar, çiçekler kullanılarak binaların dış yapılarını ve balkonlarını örtüyor.

Taş işçiliğinin çok zor ve emek isteyen bir iş olduğunu belirten 22 yıllık taş ustası Ahmet Hindavi, özellikle Arap ev sahiplerinin dış süslemelerde kendi özel motiflerini istediklerini ve işlenen desenlerin duvarlara yerleştirildiğini söylüyor.

Hindavi, Halep’in mimarisi ile Arap ülkelerine kıyasla çok daha sade ve doğal olduğunu, özellikle Kuveyt, Ürdün ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden gelen siparişlerde, dekoratif amaçlı üretilen taş duvar ve zemin süslemelerinde altın ve mermer gibi malzemelerin ağırlıklı olarak kullanıldığını belirtiyor.

Bir villa için binlerce parça taş
25 yıllık taş ustası Mustafa Halebî taş villa inşaatının çok pahalı olduğunu ve çoğunlukla Arap ülkelerinden gelen siparişler üzerine çalıştıklarını belirtiyor.

İstenen villanın birçok bölümünün Halep’teki taş işleme atölyelerinde hazırlandığını anlatan Halebî, “Siparişi aldıktan sonra parçalar halinde hazırlıyoruz. 4 metre yüksekliğindeki bir sütunu 4 parça halinde hazırlayıp istenen deseni, süslemeyi yapıyoruz. Bütün parçalar hazırlandıktan sonra numaralandırılıyor ve sipariş verilen ülkede parçalar bir araya getiriliyor” dedi.

Halebi villanın büyüklüğü, oda sayısı ve süslenmiş kısmın oranına göre, bir villa için binlerce parça hazırlandığını kaydediyor.

Ev içinde kullanılmak üzere koltuk, masa, fıskiye, gömme dolap, şömine gibi eşyalar da taştan hazırlanıyor ve süslemeleri el işçiliği ile yapılıyor. Halep’te orta düzeyde bir villanın inşaatı yaklaşık 500 bin dolara karşılık geliyor.

Çekirdekten yetişen taş ustası
Mustafa Halebî’nin yeğeni 13 yaşındaki Suphi Halebî taş işçiliğine merak salmış usta adaylarından biri. Amcası vazgeçirmek için zor işleri verdiklerini ancak Suphi’yi vazgeçiremediklerini söylüyor. Mustafa Halebî, “Taş işçiliği, ustalığı çok zordur. Suphi’yi vazgeçirmek için çok zor işleri ona verdim ama usta olmak için 4 yıl gerekirken Suphi, 2 yıl içinde usta olacak gibi görünüyor” diyor.

Halep’te yaklaşık 400 taş ustası bulunuyor. Son yıllarda “Avrupa tipi” villaların tercih edilmesiyle birlikte taş ustaları da ikiye ayrılmaya başlamış. Ustaların bir kısmı, el işçiliği ile evi oluşturan taşları hazırlarken, bir kısmı da bu parçaların birleştirilmesi için çalışıyor. Taş ustalarının aylık gelirleri 3 bin ile 5 bin dolar arasında değişiyor.

Yüz’de ısrar etme, "Doksan da olur".
İnsan dediğinde, "Noksan da olur"…
Sakın büyüklenme, "Elde neler var".
Bir ben varım deme, "Yoksan da olur".
Hatasız Dost Arayan, Dosttan da olur….

Hz.MEVLANA.


Etiketlendi:

Yorum bırakın

İSTİHBARAT ALANI

Sınırsız, Seçkin, Sansürsüz, Kemalist Haber Blogu

Derin İstihbarat

strateji, güvenlik, araştırma, istihbarat, komplo teorileri, mizah, teknoloji, mk ultra, nwo

İSTİHBARAT

Şifresiz Yayın!